Basketbolun çocuk üzerindeki etkileri

09.12.2024
Günümüzde gelişme çağındaki çocuklar, okul sıralarından hemen sonra kurs sıralarına giderek eğitimle başladığı gününü kendisini deşarj etmeden eğitimle bitiriyor. Birçok ebeveynin doğru olarak değerlendirdiği bu seçim, maalesef çocukların; sosyal, fiziksel ve faydalı alışkanlıklarını olumsuz yönde etkiliyor.

Basketbolun Çocuklara Sosyal Açıdan Faydaları Nelerdir?

Çocuklar spor yaparken özellikle bir takımla birlikte oynarken takım ruhu oluşturmayı ve birlikte çalışmayı öğrenir.

Çocuklar basketbol oynarken uyması gereken kurallara uyarak, hakemin onayıyla oyuna başlayarak ve düzenli olarak antrenman yaparak kendi gelişimine katkıda bulunurken, hayat kalitesini olumlu yönde etkileyecek davranışlar edinmeye başlar.

Basketbol oynarken yapılan düzenlemeler, uygulamalar ve her spor dalının kendine özgü kurallarının olması çocuğun erken yaşta disiplin sistemini öğrenmesini sağlar.

Her spor dalının kendine özgü faydaları mutlaka vardır fakat takım oyunlarının özellikle paylaşmayı ve yardımlaşmayı öğretmesi açısından önemi oldukça fazladır. Basketbol oynayan çocuklar yardımlaşmayı ve paylaşmayı öğrenir.

İçine kapanık ve genelde sessiz sakin olarak tanımladığımız çocukların basketbolla birlikte hayatı değişir. Çocuklar sosyal gruplara daha hızlı alışır ve basketbol takımıyla birlikte kendi bağımsızlığını da yaşamış olur.

Basketbol oynayan çocuklarda diğer çocuklara oranla iletişim becerileri daha hızlı gelişir.

Kendisini korumayı ve takım arkadaşlarını korumayı öğrenir.

Çocukların problemlere karşı bakış açısı değişir ve sorunlarla baş etme kabiliyeti gelişir.

Maçlarda alınan yenilgilerle çocuklar; hedef belirlemeyi, hedefe yönelmeyi, rekabet etmeyi, rakibe saygılı olmayı, tekrar baştan denemeyi, koçla ya da bir yönetici ile nasıl çalışacağını, takım arkadaşları ile nasıl ilişki kuracağını öğrenir.

Çocuklarımız basketbol oynadığında aslında, kurs sıralarında öğrenemediği şeyleri kendiliğinden öğrenir ve hayata kendini daha iyi hazırlamış olur.

Basketbolun çocuklara kazandırdığı fiziksel ve sosyal beceriler çocuklarımızın bir birey olduğunu ispatlayarak çocukların toplum içinde kabulünü hızlandırır.

Düzenli olarak spor yapan çocuklar kötü alışkanlıklar edinmez ve hem kendisine hem takımına hem de vücuduna karşı kendisini sorumlu hisseder. Sorumluluk bilinci gelişir.

Basketbol, çocuklarımızın liderlik özelliği kazanmasına yardımcı olurken karar verebilme yetisini de geliştirir.

Basketbol oynayan çocuklarda gözlemlediğimiz bu olumlu gelişmeler çocuklarımızın daha sağlıklı ve daha mutlu bir birey olarak yaşamına devam etmesini sağlar.

 

Basketbolun Çocuklara Fiziksel ve Sportif Açıdan Faydaları Nelerdir?

Basketbol içinde barındırdığı hareketlerden dolayı oynarken yüksek efor harcanan bir oyundur. Bu hareketler sayesinde çocuklar fiziksel olarak diğer çocuklara göre daha hızlı gelişir.

Basketbol vücudun sürekli esnek olmasını ve atik olmasını sağlar.

Oyun sırasında sürati ve çeviklik gerektirdiği için hızlı hareket etmenin yanı sıra düşünmeye de katkısı olur.

Gelişmekte olan çocukların kas ve kemik sistemlerinin gelişmesine yardımcı olur.

Basketbol oynayan çocukların zeka gelişimi, spor yapmayan çocuklara göre daha hızlıdır.

Oynarken çok fazla enerji harcandığı için vücudun formda kalmasını sağlayarak ebozite riskini azaltır.

Sportif kabiliyetlerinin gelişmesine yardımcı olur.

Vücudun dayanıklı olmasını ve güçlenmesini sağlayarak hastalıklara karşı da dirençli olmasına yardımcı olur.

 

Basketbolun Çocuklara Kazandırdığı Diğer Faydalı Alışkanlıklar Nelerdir?

Basketbol çocuklara; düzenli olarak duş alma, diş fırçalama ve uyuma yönlendirmeleri yapar.

* Çocuklarımızın dengeli beslenmesini sağlarken, zararlı gıdalardan uzaklaşmasına yardımcı olarak sağlıklı bir birey olmasını sağlar.

* Gazete, dergi ve kitap okuma alışkanlığı kazanmasına yardımcı olur.

* Belli bir programa göre antrenman yapıldığı ve koçla çalışıldığı için derslerinde de belirli bir programla devam etmesine yardımcı olur.

Çocuklarımız spor sayesinde kendine güvenmeye başlar ve zeka seviyesi sporla birlikte artar. Sağlıklı ve kaliteli çocuklar yetiştirmek için mutlaka çocuklarımıza düzenli olarak spor yaptırmalı hatta onlara eşlik etmeliyiz. Çocuklarımızın mutluluğu ve geleceği için sporun onlar için faydasını araştırarak mutlaka onlara ne istediğini sorarak, istediği spor dalına yönlendirmeliyiz. Ancak bu şekilde sağlıklı ve bilinçli bir toplum inşa edebiliriz. Sağlıklı ve mutlu bir toplum için çocuklarımızın hayatından sporu eksik etmemeliyiz.